Начало / Свят / Нов скандал за нацистките връзки на П. Г. Удхаус

Нов скандал за нацистките връзки на П. Г. Удхаус

От разсекретените архиви се вижда, че писателят е получил солидна сума



Разсекретени архиви на МИ5 – английската разузнавателна служба, предизвикаха пореден скандал във Великобритания, тъй като излязоха нови факти за нацистко минало на един от най-известните хумористични писатели П.Г. Удхаус. МИ5 обяви наличието на сметка, по която писателят е получил еквивалента на сегашни 1000 паунда, за да направи записи за нацистката пропаганда.

Предложението, което е получил, е станало през 1941 г. Година преди това Удхаус и съпругата му живеят в Северна Франция, защото по този начин избягвал високите данъци в родината си. След германската инвазия те са арестувани и интернирани в Германия. В този период той е лежал и в лудница. Един ден на писателя му е наредено да хване нощния влак за Берлин, където записва пет предавания за нацистката радиомрежа и след това е освободен. Нацистите са изисквали от него да направи сатирични предавания, насочени срещу САЩ, като са го лъгали, че те ще се излъчват само в Берлин.

Заради тази случка след войната книгите на Удхаус са извадени от британските библиотеки, а произведенията му са забранени в Би Би Си. Архивите показват, че му е било казано, че ако се върне след войната във Великобритания, ще бъде обвинен. Затова след 1945 г. той се преселва в САЩ, където умира през 1975 г.

До края на дните си Удхаус избягва отговора на въпроса какво точно се е случило в Берлин, а когато го предизвиквали да каже, че мрази нацистите, дръпнал от цигарата си и казал: „Аз не мразя в множествено число”. Изводите на МИ5 са, че в крайна сметка писателят не е бил предател, а по скоро наивник.
П. Г. Удхаус става Рицар на Ордена на Британската империя шест седмици преди да почине на 93 години. Причината за тази закъсняла чест са радиопредаванията за нацистите.

П. Г. Удхаус на български тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …