Начало / България / Новият роман на Робърт МакКамън излезе на български

Новият роман на Робърт МакКамън излезе на български

Легендарният жанров автор Робърт МакКамън отново се завръща към писателските си корени с „Границата“.  Романът беше публикуван тази пролет в САЩ, а от днес е и в българските книжарници.

„В „Границата“ светът се е променил. Доскоро изпълнена с живот, Земята вече не е дом на хората – бледата синя точица е превърната в жестока арена на враждуващи извънземни цивилизации. Не само те обаче са заплаха за шепата незасегнати от апокалипсиса оцелели – един от бастионите на човечеството, комплексът „Пантър Ридж“, е в опасност и заради самите земляни, голяма част от които са загубили човешкото у себе си. Една от последните надежди е Итън Гейнс – момче, страдащо от амнезия, което по неведоми причини е надарено с непонятни, но изключително могъщи способности. Именно той ще се окаже ключовата фигура в сблъсъка, който ще реши съдбата на планетата…“, се казва в анотацията на издателство „Deja Book”.

Робърт МакКамън е роден на 17 юли 1952 г. в град Бирмингам, щата Алабама. Тихо и затворено дете на разведени родители, той е отгледан от баба си и дядо си, като отрано превръща литературата в ескапизъм – бягството от реалността чрез книгите не само го калява срещу самотата, но и го подготвя за писателското му бъдеще. През 1974 г. завършва журналистика и скоро след това започва работа като копирайтър. След няколко неуспешни опита да продаде свои разкази на различни печатни издания в крайна сметка написва романа „Baal“ и той е приет за публикация – излиза през 1978 г. и макар мащабният библейски конфликт в сюжета му да е голям залък за още младия МакКамън, книгата се оказва приличен дебют. През следващото десетилетие излизат няколко негови творби, които стават хитове, носят му признание и призове, а му спечелват и името на един от водещите американски жанрови автори. Ключов се оказва шедьовърът „Момчешки живот“ (1991), признат за връх в кариерата му и утвърждаващ го не просто като отличник в трилъра, научната фантастика и хоръра, но и като майстор на магическия реализъм. След редица разочарования обаче, причинени от сблъсъка му със суровите правила на издателския бранш и по-конкретно – след острите му разногласия с тогавашния му издател, МакКамън решава да се оттегли от писането. Творческата му пауза продължава цели 10 години и приключва през 2002 г.

Книги от МакКамън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ea7a90fb08948a258567a507ab00b23b

Елате ни вижте вий, мъдри велможи, от нази гоени, в отечеството ни любезно 100 години след смъртта му!

Без излишни думи и с цялата любов, която той заслужава, нека днес, в деня на …