Начало / Свят / Хишам Матар: Диктаторите са като писателите, но с обратен знак

Хишам Матар: Диктаторите са като писателите, но с обратен знак

Изгнаникът от Либия държа реч на Фестивала на книгата в Единбург

“Моментът, в който либийските въстаници влязоха в укритието на Кадафи беше поразителен и донякъде зловещ. Виждаха се куршуми, но не и лица. И това за мен е символ на режима на диктатора.“ Това каза пред гостите на Фестивала на книгата в Единбург най-известният либийски писател в изгнание – Хишам Матар, съобщи „Гардиън“. В битката, която авторът описва, е бил застрелян неговият братовчед Из ал-Араб Матар.

“За първи път в историята идеята за демокрация в Либия е реалистична и осъществима, а не легенда. Хората започват да осъзнават какво значи да си либиец“, казва писателят.
Семейството на Матар живее в изгнание от 1970 г. Баща му, който е дисидент, е бил отвлечен през 1990 г. от египетски агенти и натикан в затвор. Хишам Матар описва случая в романа си „Анатомия на изчезването“. В Единбург той е отказал да отговори на въпроса дали вярва, че баща му е все още жив зад решетките.

“Една от характеристиките на диктатурата е, че тя създава множество наративи, които подменят действителността и заблуждават хората. Диктаторите са като писателите, само че умисълът им е нечестен. Докато писателите се опитват да отразят живота, диктаторите пишат зли, манипулиращи, нетолерантни „романи“, казва Матар.

Той коментира исляма като „вековно наследство, много важен елемент от всекидневния живот на хората, които го изповядват“. Проблемът с разрушителните политически движения в арабския свят според него идва оттам, че езикът на мюсюлманите е много заразителен и мощен за мнозина, които не разбират от демокрация.

Свързани заглавия
Либийски писател емигрант подкрепи бунтовниците

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …