Начало / Свят / Съдебната битка на издателя La Martinière с “Гугъл“ приключи със споразумение

Съдебната битка на издателя La Martinière с “Гугъл“ приключи със споразумение

Търсачката беше обвинена, че дигитализира без разрешение книги с авторски права

Френският издател La Martinière оттегли правния си иск срещу „Гугъл“ и двете страни подписаха споразумение за сканирането на определени френски заглавия, съобщи The Bookseller.
Така приключва една петгодишна съдебна битка между издателската компания и интернет търсачката. Последната беше дадена на съд заради дигитализиране без разрешение на книги, чиито авторски права се държат от La Martinière.

Сега двете фирми ще направят каталог, който ще включва вече дигитализираните заглавия в партньорство с американски библиотеки и ще бъде решено кои произведения ще останат достъпни в интернет и кои ще бъдат свалени. Издателството възнамерява да продава вече сканираните книги в електронен формат през „Гугъл“.

La Martinière подаде жалба срещу търсачката през декември 2008 г. с иск за плащане на обезщетение за вреди в размер на 300 000 евро плюс 10 000 евро за всеки ден, в който заглавията с авторски права са се намирали в базата на „Гугъл“. Асоциациите на френските издатели и на френските писатели подкрепиха издателството с искове, но сега и те вероятно ще ги оттеглят. В противен случай делото ще продължи само с техните жалби.

Свързани заглавия
Американски съдия отряза „Гугъл”
Три френски издателства съдят „Гугъл”
Отложиха делото срещу „Гугъл”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

33564319-9daa-49c9-be38-80bdaff90944_1920x1080

Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Спасителната операция продължи шест часа Известният писател беше намушкан с нож от 24-годишен нападател. Припомняме, …