Начало / България / Преписи на Паисий и Супрасълският сборник са изложени в София

Преписи на Паисий и Супрасълският сборник са изложени в София

Могат да бъдат видени до края на септември в НИМ и СУ

Два преписа на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, както и фотокопия на трите части на известния Супрасълски сборник, могат да бъдат видени в София до края на септември.

Славянските ръкописи от XV-XIX век са изложени в Националния исторически музей, съобщи пресцентърът му. Изложбата „Старобългарският ръкопис Codex Suprasliensis (Супрасълски сборник) от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения“ е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поводът е започналият в София ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници“, организиран от Асоциацията на византинистите и медиевистите в България.

Посетителите на музея могат да видят единствения запазен в България препис на Хрониката на Йоан Скилица от първата половина на XII в., църковна утвар, ръкописи и старопечатни книги, по-голямата част от които се представят за първи път пред публика.

Супрасълският сборник е един от най-значимите паметници за старобългарското културно наследство, припомня news.bg. Той е образец на класическия старобългарски език от X век. Представлява панегирик с жития на християнски светци и слова.

Супрасълският сборник е включен в регистъра „Паметта на света“ на ЮНЕСКО през 2007 г. Ръкописът се пази в три библиотеки: Националната в Любляна, Руската в Санкт Петербург и Полската национална във Варшава.

Проектът е осъществен от Института за литература при БАН с подкрепата на Държавния културен институт към МвнР, посолството на Полша в София и със съдействието на министерството на културата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …