Начало / България / Преписи на Паисий и Супрасълският сборник са изложени в София

Преписи на Паисий и Супрасълският сборник са изложени в София

Могат да бъдат видени до края на септември в НИМ и СУ

Два преписа на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, както и фотокопия на трите части на известния Супрасълски сборник, могат да бъдат видени в София до края на септември.

Славянските ръкописи от XV-XIX век са изложени в Националния исторически музей, съобщи пресцентърът му. Изложбата „Старобългарският ръкопис Codex Suprasliensis (Супрасълски сборник) от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения“ е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поводът е започналият в София ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници“, организиран от Асоциацията на византинистите и медиевистите в България.

Посетителите на музея могат да видят единствения запазен в България препис на Хрониката на Йоан Скилица от първата половина на XII в., църковна утвар, ръкописи и старопечатни книги, по-голямата част от които се представят за първи път пред публика.

Супрасълският сборник е един от най-значимите паметници за старобългарското културно наследство, припомня news.bg. Той е образец на класическия старобългарски език от X век. Представлява панегирик с жития на християнски светци и слова.

Супрасълският сборник е включен в регистъра „Паметта на света“ на ЮНЕСКО през 2007 г. Ръкописът се пази в три библиотеки: Националната в Любляна, Руската в Санкт Петербург и Полската национална във Варшава.

Проектът е осъществен от Института за литература при БАН с подкрепата на Държавния културен институт към МвнР, посолството на Полша в София и със съдействието на министерството на културата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

119861080_4813861152021280_8683820247403077316_o

Великолепни фотографии завладяха американските читатели

Бестселър, в който липсват Тръмп и COVID‑19, предлага Брандън Стантън Humans ни разхожда по целия …