Начало / България / Журито на поетичния конкурс „Константин Павлов” не даде първа награда

Журито на поетичния конкурс „Константин Павлов” не даде първа награда

Първото издание на националния конкурс за поезия „Константин Павлов“ завърши без победител, съобщи segabg.com. Мотивите на журито са, че най-добрите участници са били с „изравнени качества”. Калоян Праматаров от София и Ирина Панкева са отличени с втори награди. Галена Воротинцева, Станислава Пирчева и Антония Атанасова получават третите награди.

Националният литературен конкурс на името на големия поет Константин Павлов е учреден в Перник. Идеята и предложението е на известния адвокат Хари Харалампиев. Той е в знак на признание към личността и таланта на един от най- големите съвременни поети на България. Според утвърдения статут той ще се провежда през две години.

Константин Павлов е роден на 2 април 1933 г. в бившето село Попово, Пернишко (днес територията му е част от дъното на язовир „Студена“). Завършва гимназия през 1952 г. Следва право в Софийския държавен университет. Редактор в Радио София (1957-1959), в издателство „Български писател“ (1961-1962; 1964-1965), вестник „Литературен форум“ (1963) и „Мултифилм“ (1965-1966). От 1966 до 1975 г. му е забранено да работи и публикува. През 1975 г. получава разрешение за работа в „Българска кинематография“. През същата година е приет за член на Съюза на българските филмови дейци, а през 1980 г. е избран за член на Съюза на българските писатели. През 1983 г. по повод 50-годишнината от рождението му е издадена книга със заглавие „Стари неща“, включваща стихове от първите му две книги и сценарии. През 1989 г. за първи път след дълго прекъсване печата стихотворения във вестник „Литературен форум“. Напуска СБП на 3 февруари 1989 г. Никога не е членувал в други организации или партии. Признат е като оригинален творец със силно влияние върху модерната българска поезия и култура. Той е между най-значителните български поети на XX век. Стиховете на К. Павлов са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски, сърбохърватски, унгарски и други езици. По негови сценарии са създадени едни от най-известните експериментални български филми. Носител е на националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ за принос в българската поезия (2000), Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ (2005) за принос към българската поезия и драматургия и към развитието на гражданското общество у нас и на Националната награда за поезия „Иван Николов“.

Свързани заглавия

15 септември е крайният срок за участие в конкурса „Константин Павлов“

Константин Павлов: Зрелището винаги е по-привлекателно от морала

Книги от Константин Павлов тук

Прочетете още

Screenshot 2020-01-06 at 18.33.16

Неизвестни стихове на Яворов се превърнаха в сензация

Писани са в Неврокоп – сега Гоце Делчев, преди 106 години Стихотворенията са част от …