Начало / Свят / Книжарницата на Кристофър Робин затвори

Книжарницата на Кристофър Робин затвори

„Мечо Пух” не издържа на конкуренцията на супермаркети и онлайн магазини

Книжарница „Харбър” в английския град Дармут, отворена преди 60 години от сина на Алън Милн („бащата” на Мечо Пух) затвори, съобщи порталът thebookseller.

Кристофър Робин Милн (1920 – 1996) – вдъхновителят и главен герой на знаменитата детска книжка, открива обекта на площад Феърфакс през 1951 г. – пет години преди баща му да почине. Няколко години по-късно я продава. През последните 15 години собственици са Роланд и Каролин Ейбрам. Сега обаче те са разорени и са съкратили целия персонал, като книжарницата официално ще бъде закрита в края на септември.

Семейството обяснява, че няма друг избор, тъй като е изгубило в състезанието със супермаркетите, продаващи и книги, и с онлайн магазините. Решаваща за драстичния спад на продажбите през последните три години е била и липсата на подкрепа от издателите, които продават при по-изгодни маржове на големите търговци за сметка на малките. Непостоянният брой на населението в околността също се е оказал отрицателен фактор.

„Тъжно е – казва Роланд Ейбрам – защото имаме клиенти, които вече са възрастни и техните деца и внуци също купуваха книгите си от нас.”

А. А. Милн пише прочутите си две книжки за Мечо Пух през 1926 и 1928 г., като описва в тях игрите на своя син и неговите плюшени играчки – мече, прасе, кенгуру, магаре, тигър, бухал. Когато години по-късно Кристофър Робин и съпругата му отварят книжарницата, идеята е там да се продават книжките на Милн и да се привличат техните почитатели.

През 1974 г. синът на писателя публикува първата част на автобиографията си, в която разказва за проблемите в семейството си – майка, която не одобрява брака му, а заедно с баща му – и бизнеса му, както и болно от церебрална парализа дете. Кристофър Робин е автор общо на пет книги. Той подарява оригиналните си плюшени играчки на библиотека „Донъл” в Ню Йорк, където те са изложени и сега.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

961e2c5b-28f4-41bb-9d9e-f2730a5eea3c

Писатели от Шри Ланка, Южна Африка и Сомалия са в краткия списък за „Букър”

Считаният за фаворит Казуо Ишигуро обаче отпадна Сред шестимата финалисти присъстват двама автори, които вече …