Начало / Свят / Американският център за свободата на словото раздаде своите награди

Американският център за свободата на словото раздаде своите награди

Две писателки са удостоени с приза „Робърт Бингам” за художествена литература

Американският център „ПЕН”, който се грижи за свободата на словото в литературата, раздаде своите награди, пише „Лос Анджелис таймс”. Освен за писане, призът се дава и в категориите превод и редактиране. Официалната церемония по награждаването ще се проведе в Ню Йорк на 12 октомври.

Ето и победителите в по-интересните категории:
С награда „Робърт Бингам” за художествена проза са удостоени две писателки: Сузана Даниел за „Stiltsville” и Даниеле Еванс за „Before You Suffocate Your Own Fool Self”. Те ще си разделят 25 000 долара.

Награда за литературно научно писане получава Сидхарта Мукерджи за „Императорът на всички болести”, биография на рака.

Награда за автор, публикувал поне 3 значителни художествени творби, получава Александър Химън. Той прибавя към своята сметка и сумата от 10 000 долара.

Награда „Джон Кенет Галбрайт” за нехудожествена литература и 10 000 долара получава Робърт Перкинъсън за „Коравият Тексас: Издигането на американската затворническа империя”.

Награда за литература за спорт получава Джордж Дормън за „Оставиха си сърцата на игрището”.

Центърът „ПЕН” е основан през 1922 г. Той се грижи за защита на свободата на словото в литературата. Под негова закрила е всеки автор, който по някакъв начин е бил наранен или наказан за своята гледна точка. В организацията членуват 3300 души, сред които писатели, редактори и преводачи.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …