Начало / Свят / Гьоте е имал син, разкрива книга

Гьоте е имал син, разкрива книга

Аугуст фон Гьоте живее в сянката на баща си 41 години

Роден е през 1789 г., умира през 1830 г. сам в Рим – това е съдбата на Аугуст фон Гьоте – непознатият за мнозина син на германския класик Йохан Волфганг фон Гьоте (1749-1832). На него е посветена книгата на Анне Вебер „Аугуст. Един бюргерски куклен театър”, пише швейцарският NZZ.

Аугуст е син на Кристиане Вулпиус (1765-1816) – жена от нисшата класа, с която поетът няма брак, когато се ражда детето им. Това е причината, по силата на тогавашните бюргерски разбирания, детето никога да не попадне във фокуса на общественото внимание. Освен това от малък Аугуст е принуден да свиква с отсъствието на баща си и с многобройните му изисквания, когато той присъства в дома им. Дори когато пораснал влиза в масонската ложа на баща си, синът няма шанс да се доближи до него.

Нещастният Аугуст успява да се отърве от взискателната хватка на баща си едва след като се жени за елегантната Отилия, която като че ли повече си пада по баща му. Поетът е единствената причина Отилия да се омъжи за сина му и това скоро става ясно, след като тя завързва връзки с различни мъже – предимно англичани и преминаващи през Ваймар пътници. Затова не е чудно, че Аугуст се привързва силно към алкохола.

Анне Вебер е родена в Офенабах през 1964 г. От 1983 г. живее в Париж. Пише на немски и френски и е един от най-добрите преводачи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …