Начало / България / Промени в правописа от 1 септември

Промени в правописа от 1 септември

Обръщението към много хора ще се пише също с главно „В”От първи септември ще бъдат направени промени в новия речник на българския език, съобщи БАН. Ще бъдат опростени някои от формите, за да се избегне двусмислието.

Когато става дума за съставни наименования, само първата дума ще бъде писана с главна буква. Напоследък тенденцията, преди всичко под влияние на английския език, е всяка от съставките да се пише с главна буква, т.е. ако имаме Българско национално радио, хората се престарават и пишат и национално, и радио с първа главна буква. Въпреки че при Българско национално радио само първото „Б“ трябва да бъде главно“, обясни преди седмица проф. Владко Мурдаров пред БНР.

Другият пример, който Мурдаров даде, засяга учтивата форма: „Когато аз се обръщам към някого, към един човек, тогава „В“-то е главно, т.е. отговарям на Вашето писмо или поздравявам Ви. Обаче никъде не се отбелязваше какво трябва да бъде положението, когато не се обръщаме към един, а към много хора. Затова, ако официално пиша писмо или получавам писмо, в което пише: „Господа, Вашият проект е приет“, „В“ дали да бъде главно или малко? Мнозина пишеха главно, но доста повече хора пишеха малка буква. Решихме, за да облекчим работата, просто да кажем, че щом е учтива форма, тя трябва да се пише с главна буква“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228082_b

„Един живот” – огледало на нашия!

Людмила Еленкова, Радио Хеликон Знаем Ги дьо Мопасан най-вече като автор на разкази и на …