Начало / България / Няма нужда от „езикова полиция”

Няма нужда от „езикова полиция”

Езикът не може да се контролира чрез санкции, твърди доц. Чаралозова от БАН

„Езикът винаги е оръдие в ръцете на политиците. Възможно е създаването на законопроектите за български език да се прави чисто предизборно”, заявява доц. Катя Чаралозова от Секцията за съвременен български език в Института по български език на БАН в интервю за БГНЕС. Специалистката е убедена, че няма никаква необходимост от нов закон, който да регламентира, че българският език е официален в държавата ни.

„За мен е цяла изненада, че точно по това време, когато Народното събрание е в отпуск, толкова бързо се сътвориха два закона за българския език“, заявява Чаралозова. Тя е убедена, че няма никаква необходимост от допълнителни комисии, които да опазват езика.

„Нашият институт върши това успешно вече доста години, така че аз не виждам един съвет – новосъздаден, как ще свърши тази работа по-добре от нас“, коментира Чаралозова. В Института по български език има три секции, които се занимават със съвременната проблематика на езика и само една – Секцията за съвременен български език, която е запозната с теорията на нормата и кодификацията. „Достатъчно е, ако има закон, в него да пише само, че са задължителни решенията на Института за български език и то тези решения на секцията, които минават през научния съвет“, смята тя. „Тази комисия, която ще се създава на случаен принцип, честно да ви кажа, аз не знам тя какво ще свърши, защото специалистите по норма и кодификация са 7-8 души и те работят в Института за българския език. А в никакъв случай няма гаранция, че директорът на института ще бъде един от тези специалисти“, каза още филологът. По думите й така ще се създаде още една администрация, дублираща друга структура.
Доц. Чаралозова отрича и необходимостта от създаването на „езикова полиция”: „Кой е по-голям от езика? Казвам го, както народът казва: „Кой е по-голям от хляба? Не сме ние.“, категорична е тя. По нейните думи, българският език не може да бъде опазен чрез санкции. Вместо санкции, трябва да се замислим какво образование даваме на децата си – както в училище, така и в университета.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …