Начало / Свят / Тръгна дело срещу „Епъл” и пет американски издателства

Тръгна дело срещу „Епъл” и пет американски издателства

Според иска те притискали „Амазон” да продава на по-високи цениАмериканската правна фирма „Хеганс Бърман” заведе дело срещу 5 издателства в страната плюс „Епъл”, пише thebookseller. Ищците са Антъни Петру от Оукланд, Калифорния, Маркъс Матис от Начес, Мисисипи. Те твърдят, че „Хашет Бук Грууп”, „ХарпърКолинс”, „Макмилан”, „Саймън &
Шустер”, „Пенгуин” и „Епъл” са подправяли цени на електронни книги и са карали „Амазон” да ограничи промоциите си и да се към новия модел „издателствата определят цените”.

От юридическата фирма твърдят, че ако постигнат успех с делото, това ще доведе до разследване на всеки един търговец на електронни книги. Те вярват, че „Епъл” са намесени в схемата, тъй като са се страхували, че техният четец, „iPad” ще загуби битката с конкурентния от „Амазон” – „Киндъл”. От „Хеганс Бърман” казват още, че има и оплаквания от страна на автори, че са получавали по-ниски хонорари от продажби от въпросните издатели. До момента нито „Епъл”, нито някое от петте издателства са коментирали нещо по случая.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

zelene3

Зелен е конят на живота

Юлия ПЕТКОВА Излизането на романа с мистериозното заглавие „Зелен е…“ у нас едва ли е …