Начало / Свят / Ямайски писател за пръв път взе „Букър“

Ямайски писател за пръв път взе „Букър“

Ямайският писател Марлон Джеймс е първият писател от карибската държава, който печели една от най-престижните награди за литература – „Букър“, за 2015 г. Новината бе обявена на официалния сайт на наградите. Джеймс бе отличен за романа си „A Brief History of Seven Killings“ („Кратка история на седем убийства“).

Книгата бе наречена от шефа на журито Майкъл Ууд: „най-вълнуващата от финалистите, която преминава пътя от ямайския жаргон до библейски висоти. Макар че е много, много смешна, тoва не е лесно за възприемане четиво с много обрати“.

За втора поредна година „Букър“ е отворена за номинации не само за книги от автори от Великобритания, но за такива, написани на английски език. До преди това тя се присъждаше само на автори от Британската общност, Ирландия и Зимбабве.

За отличието си 44-годишният Джеймс, който живее в Минеаполис,  получи награда от 50 000 паунда.

Той каза: „Преди десет години се отказах от писането. Имах един роман, който получи 70 отказа от издателите“.

„A Brief History of Seven Killings“ е третата книга на Джеймс. Тя проследява историята на седемте наемни убийци, които се опитват да премахнат реге легендата Боб Марли през 70-те години. НВО подготвя сериал по изданието.

Останалите финалисти тази година бяха  Том Маккарти с „Satin Island“, Чигози Обиома с „The Fishermen“, Сънджийв Сахота с „The Year of the Runaways“, Ан Тайлър с „ A Spool of Blue Thread“ и Ханя Янагихара с „ A Little Life“.  Миналата година триумфира Ричард Фланаган от Австралия с романа си „The Narrow Road to the Deep North“.

Свързани заглавия

Ясни са тазгодишните претенденти за „Букър“

Американците доминират разширения списък за награда „Букър“

Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини

Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …