Начало / Свят / Филип Ливайн стана лауреат на поезията в САЩ

Филип Ливайн стана лауреат на поезията в САЩ

Ще популяризира четенето и писането от октомври до май 2012 г.

Носителят на награда „Пулицър” Филип Ливайн беше назначен за лауреат на поезията в САЩ, пише „Гардиън”. 83-годишният автор, който е познат с произведенията си за работническата класа, ще бъде на поста от октомври до май.

„В началото си казах, че това не е подходящо за мен. Но в последствие осъзнах, че откажа ли, ще съжалявам до края на живота си. Осъзнах, че това е възможност, която съм чакал в последните години”, заяви поетът.

Говорителят на Конгресната библиотека, която назначава официалния американски поет, Джеймс Билингтън, казва: „Филип Ливайн е един от най-великите американски повествователни поети. През последните 50 години той е гласът на обикновения човек”.

Филип Ливайн е роден през 1928 г. в Детройт. Той е американски поет, който пише основно за хората от работническата класа. Като млад е работил в автомобилен завод в родния си град. Носител е на награда „Пулицър”, получена през 1995 г.

Позицията „лауреат на поезията” в САЩ се дава от Конгресната библиотека. Избраният служи няколко месеца, през които трябва да направи всичко по силите си за популярността, четенето и писането на поезията. За това той получава 35 000 долара. Инициативата стартира през 1985 г.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

orig-1536763034a9bcab582ffe22d0b14d1b4511ac2ed51

Виктор Пелевин написа нова книга

Непобедимое солнце излиза в края на август Наблюдателите определят романа като „събитието на сезона“. Самият …