Начало / Свят / „Шокирай учителя си, прочети книга!”

„Шокирай учителя си, прочети книга!”

Летните читателски клубове набират популярност в Германия


„Шокирай учителя си, прочети книга!” Това е мотото на летните читателски клубове за тийнейджъри в над 170 германски градове през ваканцията. Те са създадени по модела на Лос Анджелис.

От старта й през 2002 г. в обществената библиотеката в гр. Брилон инициативата се разпространява из цяла Германия, като е особено популярна в Северен Рейн-Вестфалия. Който се присъедини към клуба, получава читателски дневник. В него, след като прочете книга, отговаря на въпроси, свързани със съдържанието й, и получава печат от библиотекаря. След като прочете три книги, получава покана за афтър-парти и участие в томбола.

Броят на участниците в летния читателски клуб расте с всяка изминала година. Все повече млади хора са мотивирани да четат книги през ваканцията. В Германия учениците не получават списъци с книги за лятото.
През 2005 г. читателите са били 4289 от 12 града, повечето на възраст между 11 и 12 години. През 2006 г. градовете вече са били 40, а участниците от тях – 10 425. Година по-късно броят им е двойно по-голям.

Големият успех на летния читателски клуб вече се пренася и сред малките ученици между 6 и 10 години, като е пригоден към възрастовата им група.

Броят на библиотеките, които са включени в инициативата, вече е 96. Ентусиазмът е заразен, тъй като тенденцията е рязко нарастване на младите хора, записани в обществена библиотека и е доказателство, че учениците в Германия все повече четат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

библиотека Тринити-колледжа

Университетски библиотеки за чудо и приказ

Притежават необикновена база и пълни със скъпоценни издания хранилища Учебната година започва – първо за …