Начало / Свят / Маккарти изгонил Томас Ман, както Хитлер 14 години по-рано

Маккарти изгонил Томас Ман, както Хитлер 14 години по-рано

Дневникът на писателя в САЩ е пълен с размисли за „младежката голота”, „секс апела” и „германската хомосексуалност”

Антикомунистическата истерия в САЩ след Втората световна война и войнстващата кампания на сенатор Джоузеф Маккарти изгонват писателя Томан Ман през 1952 г. от Америка така, както през 1938 г. Хитлер го изгонва от Германия.

Американският живот на германския класик (1875 – 1955) е подробно описан в „Томас Ман – американецът” от Ханс Рудолф Фагет. Разказът за американското изгнаничество на писателя през 1938-1952 г. е най-точното и всеобхватно описание на този период от живота му, коментира швейцарският NZZ.

„Всяка пацифистка дума стана невъзможна” пише в дневника си Томас Ман през април 1935 г. По-рано от повечето политици той прозира бъдещето, към което Адолф Хитлер води Германия. През 1938 г. той и семейството му се преселват в САЩ, за да избягат от нацизма. От стъпването си на другия континент писателят започва да убеждава миролюбивите американци, че войната с хитлерова Германия е неизбежна. Ман предприема турнета из Щатите и събира 43 000 души публика.

„Томас Ман е видял повече от Америка и е говорил с повече американци, отколкото всеки друт германски емигрант”, пише Фагет. Писателят обаче не успява да се „натурализира” – бейзболът и голфът му остават чужди, джазът и американската храна (дори в Белия дом) – също. Американското кино обаче му става страст, а дневникът му се пълни с размисли за „младежката голота”, „секс апела” на Марлон Брандо и „германската хомосексуалност”. Последната тема е особено важна за него, тъй като най-известният му син Голо Ман е гей, който не крие ориентацията си, а самият Ман цял живот се измъчва между общоприетото поведение и вродените си предпочитания, без да посмее да ги изрази като Голо.

Американското изгнание на Ман, по подобие на героя му Йосиф, се дели точно на 7 охолни и 7 мизерни години. Щастливите времена са по времето на президента Франклин Рузвелт, у когото писателят от самото начало вижда решаващия противник на Хитлер. Нарекъл го „Цезар в инвалидната количка”. След смъртта на Рузвелт и края на Втората световна война обаче Ман губи комфорт заради истеричния антикомунизъм в Америка. Недоволството на писателя привлича вниманието на ФБР, а списание „Лайф” публикува материал против германеца. Заради „душевната болест” на ерата „Маккарти” семейство Ман се принуждава да се махне от САЩ и през 1952 г. да се засели в Швейцария.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …