Начало / България / 40 „свободни съчинения” на Румен Леонидов излизат през есента

40 „свободни съчинения” на Румен Леонидов излизат през есента

Редактор на „Уплашеният човек” е Асен Валентинов

Сборникът „Уплашеният човек” съдържа 40 „свободни съчинения” от Румен Леонидов, писани през последните 11 години. Те ще са в ръцете на читателя през септември.Това са вълшебни есета, очищения, простосмъртни проповеди, очовечаващи скърби, плач по неповторимия случай в сюжета на вселената, наречен Константин Павлов и простосмъртния пророк Радичков, литургии за Христо Фотев и Фурнаджиев, надгробно слово за Смирненски и възхвала на Григор Пърличев („Съвършенство или смърт”), усамотяване с Христо Ботев, който, ако беше жив, щеше да бъде безработен.

И още: реч за Яворов и демоните на българския дух, одяконяване с Левски – извънбрачното дете на Свободата, който е предаден за пари, озарения за сляпата светица Преподобна Стойна и жената микроскоп, феноменалната Слава Севрюкова, както и силни, къси удари от близка дистанция, разтърсващи ченето на съвремието, плюс осветлени откровения и живи примери от мъртвите духовни настойници…

„Уплашеният човек” завършва с едноименното есе, което стана емблематично за автора, след лекцията му на същата тема, изговорена по време на Международните празници на поезията в Любляна, Република Словения.

Съставител и редактор на сборника е брилянтният есеист Асен Валентинов (виж книгата „Безлунния”), който е подредил хармонично разноликите текстове на Леонидов и те звучат акапелно, със своя акустика, и придобиват естеството на духовна материя, насъщно допълнение към природите на този поет. Ръкописът е отличен в конкурса „Помощ за книгата” на Министерството на културата и излиза със знака на изд. „Изток-Запад”.

Представянето ще бъде на 1 септември в Созопол, когато Леонидов ще рецитира част от опрощенията си, включени в новата му стихосбирка „Сляпа неделя” .

Откъси от „Уплашеният човек“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …