Начало / Свят / Домът на Питър Пан се реставрира

Домът на Питър Пан се реставрира

Къщата на писателя Джеймс Бари ще се превърне в център за детска литература

Започна проект за възстановяването на вилата Моут Брей, където е живял авторът на пиесата за Питър Пан – Джеймс Бари, пише „Гардиън”. Къщата, която се намира в шотландското градче Дъмфрис, ще се превърне в център за детска литература.

За целта е създадена организация, чиято цел е да бъдат събрани 4 милиона паунда, необходими за реставрирането на мястото. Инициативата е подкрепена от актрисата, участвала в сагата за Джеймс Бонд, Джоана Лъмли.

Вилата няма да бъде така мащабна, както е била преди 140 години, но ще придобие максимално автентичен вид. Ще бъдат засадени и специални растения и дървета в градината – такива, каквито са описани в пиесата – лалета, кедър, череша.

По-краткосрочната цел е да бъдат събрани 750 000 паунда до края на годината, за да бъде реконструиран покривът. Според Кати Агню, директор на проекта, това е от голямо значение. „Сложим ли нов покрив, спасяваме къщата. В противен случай няма да издържи още една зима. Реставрацията трябва да бъде извършена стъпка по стъпка”, казва тя. Вилата е в окаяно състояние заради щетите, нанесени й от природата и вандалите през годините.

Сър Джеймс Матю Бари е шотландси драматург, роден през 1860 г. Най-известната му творба е „Питър Пан”, написана през 1911 г. Писателят умира в Лондон през 1937 г.

Образът му беше пресъздаден в киното от актьора Джони Деп във филма „Пътят към Невърленд”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …