Начало / Свят / Писателите в САЩ са сред най-добре платените професии

Писателите в САЩ са сред най-добре платените професии

„Форбс“:Средните хонорари са около 66 000 долара

Писатели, детективи, астрономи, монтажисти и морски капитани са сред 15-те най-изненадващо добре платени професии в САЩ според „Форбс“, цитиран от dnevnik.bg. Изданието се позовава на открития на американското Бюро по статистика на труда (Bureau of Labor Statistics – BLS), което всеки май изнася данни за заетостта и заплащането по професии в страната. До класацията са допуснати онези професии, в които през 2010 г. поне 10% от практикуващите печелят над 100 000 щатски долара годишно.

Интересно откритие е, че в сферата на изкуствата също могат да се изкарват високи заплати. Писателите в Америка например получават средни хонорари от по около $66 000. Всеки десети получава по-високото средно възнаграждение от $109 440. В не по-малко артистичната професия на художествения директор средното за Америка заплащане е около $94 100, като най-добре платените професионалисти достигат хонорари от порядъка на $163 430. Най-висока парична оценка на труда на представителите на двете призвания се дава в щата Ню Йорк.

Калифорния, родината на Холивуд, е най-перспективната дестинация за филмовите монтажисти и текстописците, които получават съответно $61 890 и $66 240. В медийните среди анализаторите в телевизионните новинарски емисии достигат още по-висока средна заплата – $72 710, а трудът им е най-добре възнаграден във Флорида.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …