Начало / Свят / Компютърен учен ще спасява книгите

Компютърен учен ще спасява книгите

Брюстър Кейл иска да събере 10 милиона от общо 130 милиона хартиени издания

Компютърният учен Брюстър Кейл ще се опита да направи така, че хартиеният формат на книгите никога да не изчезне. Той възнамерява да се сдобие с копие на всяка една публикувана творба, пише „Гардиън”.

Кейл, който през 1996 г. създаде „Интернет архив” – неправителствена организация, която да съхранява всяка една страница в електронното пространство, събира своята колекция от книги в контейнери, които се намират в складове в Ричмънд, Калифорния. Всеки контейнер съдържа 40 000 издания и е изграден така, че да не се влияе от атмосферните условия.

До момента 50-годишният учен е събрал половин милион книги. Това е далеч от 130-те милиона – число, което отговаря на броя на изданията по света, според проучване на „Гугъл”. Брюстър е наясно, че няма да успее да събере всички, но целта му е да бъде собственик на около 10 милиона. Темповете, с които книгите се събират до момента, му дават оптимизъм.

„Целта е да притежаваме копие на всяка книга, публиквана някога. Няма да успеем, но това е нашата цел и тя ни мотивира”, казва той.

Брюстър Кейл разказва, че емоционалната връзка с книгите го е накарала да се захване с този проект. Въпреки това той се тревожи дали начинанието му се приема добре от хората. „Това, което ме притеснява, е, че може би на пръв поглед изглежда неуважително към книгите. Сякаш ги хвърляме в мазето. А не е така. Това е проект, който цели оцеляването на едно от най-важните неща, които е сътворило човечеството”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …