Начало / Свят / Литературен фестивал в Кашмир за първи път

Литературен фестивал в Кашмир за първи път

Очаква се и Салман Рушди да бъде сред гостите

Една от най-горещите точки на земята – Кашмир, ще домакинства на литературен фестивал за първи път в своята история, пише „Индипендънт”. На територията , чиято собственост си оспорват Индия, Пакистан и Китай, ще се проведе фестивалът „Харуд” (есен). Това ще се случи през септември.

„Идеята ни даде група млади хора, които с интересуват от култура. Трябва да се създаде среда в Кашмир, в която изкуствата да се развиват”, коментира Шеули Сети от „Тиймуърк Пръдъкшънс”, компания, базирана в Делхи, която прави събитието реалност.

Сред присъстващите се очаква да бъдат Рахул Пандита – автор и журналист, Мирза Уахид, Фатима Буто и др. Дори се носят слухове, че Салман Рушди също ще присъства. Все още обаче окончателния списък не е известен.

„Мисля, че фестивала е нещо положително поради две причини. Когато се говори за изкуства, в случая литература, това означава, че нормалността се завръща. Също така тук има млади хора, които да разкажат своите истории. Това ще бъде шанс за тях”, заяви Пандита, който в момента пише своите мемоари.

Кашмир е бивше княжество, чиято територия си оспорват Индия, Пакистан и Китай. Мястото е терен на конфликти в последните 60 години. Битките там са отнели живота на около 70 000 души.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …