Начало / Свят / Литературен фестивал в Кашмир за първи път

Литературен фестивал в Кашмир за първи път

Очаква се и Салман Рушди да бъде сред гостите

Една от най-горещите точки на земята – Кашмир, ще домакинства на литературен фестивал за първи път в своята история, пише „Индипендънт”. На територията , чиято собственост си оспорват Индия, Пакистан и Китай, ще се проведе фестивалът „Харуд” (есен). Това ще се случи през септември.

„Идеята ни даде група млади хора, които с интересуват от култура. Трябва да се създаде среда в Кашмир, в която изкуствата да се развиват”, коментира Шеули Сети от „Тиймуърк Пръдъкшънс”, компания, базирана в Делхи, която прави събитието реалност.

Сред присъстващите се очаква да бъдат Рахул Пандита – автор и журналист, Мирза Уахид, Фатима Буто и др. Дори се носят слухове, че Салман Рушди също ще присъства. Все още обаче окончателния списък не е известен.

„Мисля, че фестивала е нещо положително поради две причини. Когато се говори за изкуства, в случая литература, това означава, че нормалността се завръща. Също така тук има млади хора, които да разкажат своите истории. Това ще бъде шанс за тях”, заяви Пандита, който в момента пише своите мемоари.

Кашмир е бивше княжество, чиято територия си оспорват Индия, Пакистан и Китай. Мястото е терен на конфликти в последните 60 години. Битките там са отнели живота на около 70 000 души.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …