Начало / Свят / Забраниха на китайски писател да се връща в родината си

Забраниха на китайски писател да се връща в родината си

Според Ма Джиан комунистическият режим става все по-репресивен

Китайските власти забраниха на един от най-признатите автори на страната – Ма Джиан, да се връща в родината си, пише „Гардиън”. Една от причините е фактът, че авторът не веднъж си е позволявал да критикува режима в държавата. Вчера той не е допуснат да премине границата от Хонконг. Откакто е напуснал Китай през 1986 г., той се е връщал многократно, но вече е получил окончателна забрана, която не се знае колко ще продължи.

„Тази забрана показва колко репресивен е режимът. Много е важно за мен и моята работа да се връщам. Донякъде очаквах това да се случи. В Китай не се чува нищо друго освен оглушителният глас на Комунистическата партия. Затягането стана още по-силно след Олимпийските игри през 2008 г.

Правителството смята, че може да смаже всички форми на несъгласие. Лошото е, че не получава никакви санкции от международната общност”, обяснява 58-годишният автор.

Въпреки че книгите му са забранени в Китай още от 1987 г., Ма е успявал да се връща и да прекарва време в родината си. Това обаче винаги му е носило проблеми. „Когато пътувах през китайската провинция, за да правя проучвания, всеки приятел или познат, когото посещавах, беше разпитван след това от полицията”.

Джиан обаче не губи надежда, че властите в страната ще осъзнаят, че лишаването от свобода на словото не носи нищо добро.

Ма Джиан е китайски автор, роден през 1953 г. Най-известните му произведения са „Червен прах” и „Пекинска кома”. Той напуска страна през 1986 г., за да живее в Хонконг. Премества се в Лондон, след като Хонконг е върнат на Китай през 1997 г. В Англия живее със своята партньорка в живота и преводачка Флора Дрю и децата им. 88-годишната му майка все още не е виждала най-малките си внучета.

Фото:randomhouse.com.au

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …