Начало / България / Родолюбци издадоха книга

Родолюбци издадоха книга

Проф. Огняна Маждракова-Чавдарова написа „Голям извор – страници от историята на Тетевенския край“

Кметството в село Голям извор и Клубът на голямоизворци в София организираха в Тетевен представяне на книгата „Голям извор – страници от историята на Тетевенския край“, съобщи vesti.bg, позовавайки се на пресцентъра на община Тетевен.

Автор на изследването е проф. Огняна Маждракова-Чавдарова, а издател е ИК „Гутенберг”. Книгата е финансирана от клуба на голямоизворяните в София и излиза в чест на 140 години от създаването на революционните окръзи и определянето на село Голям извор за център на първия окръг на Вътрешната революционна организация. Рецензент на книгата е проф. Николай Дойнов, а предговорът към нея е на проф. д-р и.н.Дойно Дойнов.

Според проф. Маждракова-Чавдарова, книгата поставя три от важните въпроси, свързани с историята на селището – тясната му връзка с Гложенския манастир, преселването през османския период на голяма част от жителите му в района на Зайчар и мястото, което заема във вътрешната организация на Васил Левски с основания първи окръжен революционен комитет. В обем от 368 страници, формат 70х100/ 16, книгата е структурирана в четири основни раздела – начална история на Голям извор; бит, поминък, обществен живот и просветни огнища на голямоизворяни през Възраждането; периода на национално освободителните борби през 50-70 години на ХІХ век; освобождението от османското владичество.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …