Начало / Свят / Тери Гилиъм се кани да филмира роман на Пол Остър

Тери Гилиъм се кани да филмира роман на Пол Остър

„Точно това, което е необходимо за добра книга, пречи за добър филм”, казва известният режисьор

Американският режисьор Тери Гилиъм работи върху сценарий на филм по романа на Пол Остър „Мистър Вертиго”, пише „Лос Анджелис таймс”.

Това не е първата филмова адаптация на книга за Гилиъм. През 1988 г. той филмира „Приключенията на барон Мюнхаузен”, а през 1998 „Страх и омраза в Лас Вегас” по книгата на Хънтър Томпсън. Режисьорът не дава гаранция, че със сигурност ще има филм, но ако се получи, той ще бъде микс между фентъзи и история.

„Когато прочетох книгата, си казах, че може да се получи добър филм. Вече си мисля, че греша”, шегува се Гилиъм. „Много е интересно, когато се филмира книга. Защото каквото е необходимо за добра книга, точно това пречи за добър филм. Трябва да се отсеят най-ключовите моменти, които да бъдат на екран. Не знам дали ще стане филм, но в момента работя по сценарий”, допълва той.

Тери Гилиъм е американски режисьор, роден през 1940 г. Член е на комедийната група „Монти Пайтън”. Започнал е като аниматор преди да се пренасочи към киното. Сред най-известните му филми е „Сделката на доктор Парнасъс” (2009) с участието на покойния Хийт Леджър, Джони Деп, Колин Фарел и Джъд Лоу.

Пол Остър е американски писател, роден през 1947 г. Известен е с факта, че творчеството му е посветено на Ню Йорк, където и живее. В България са преведени книгите му „Нюйоркска трилогия”, „Нощта на оракула”, „Книга на илюзиите” и др.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …