Начало / Любопитно / „Бретонски прибой“ от Жан-Люк Баналек (анотация)

„Бретонски прибой“ от Жан-Люк Баналек (анотация)

Това е втората книга от поредицата, посветена на разследванията на комисар Жорж Дюпен. Често стилът на Жан-Люк Баналек е сравняван с този на Агата Кристи, Дона Леон и Жорж Сименон, а главният му герой комисар Дюпен единодушно е определен за наследник на Мегре, Брунети и Поаро.

Един парижанин „заточен“ в Бретан като наказание за това, че не може да си държи устата затворена. Своенравен особняк, който не може да живее без кофеин, затова изпива големи количества кафе всекидневно. Обича пингвините и има своите собствени методи за разследване. Обича да мълчи и да размишлява на спокойствие. Жорж Дюпен е упорит и твърдоглав и се ядосва, ако нещо не върви. Нуждае се от тишина, за да размишлява над случаите си, има на разположение умна секретарка и разчита на няколко верни помощници.

В ранни зори и още преди да е изпил третото си кафе за деня, телефонът на комисар Дюпен звъни. Морето е извлякло три трупа на брега на островите Гленан. Комисар Дюпен е в ужас: пътуване с люлееща се лодка в ранна утрин, изнервящ префект, недостиг на кофеин и никакви улики. И да гази до колене във водата от лодката до сушата. Какво ужасно начало на деня!

Кои са мъртвите? Кой ги е видял последен? Нещастен случай ли е, както изглежда на пръв поглед, или убийство? С помощта на своите инспектори Дюпен започва да проучва събитията и скоро се оказва, че това не е инцидент, а престъпление. Следите са много, както и заподозрените. Първите признаци сочат смърт чрез удавяне. Но когато става ясно, че единият мъртвец е предприемач с политическо влияние, а другият – самовлюбен ветроходец с куп врагове, комисар Дюпен разбира, че го очаква труден случай. Привидното произшествие в открито море се оказва хладнокръвно убийство. А кой е третият мъртвец и какво свързва тримата мъже?

Романът „Бретонски прибой“ не се причислява към традиционните криминални романи, в които преобладават насилието и кървавите сцени. Освен че притежава всичко, от което се нуждае криминалният жанр, той е изпълнен и с голяма доза хумор и настроение. Авторът така живописно пресъздава автентичната атмосфера на Бретан, че читателите могат да добият реална представа за културата и традициите на местността. Заплетен случай, неочаквани обрати, напрегнати развръзки, скъперничество и алчност, неприязън, интриги, тайни – в този роман има от всичко.

„Бретонски прибой“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

197270_b

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари (анотация и откъс)

За тези от вас, които са забравили  историята на Питър Пан, ще кажем: той е …