Начало / Свят / Американска журналистка: Въпрос на време е създаването на роботи убийци

Американска журналистка: Въпрос на време е създаването на роботи убийци

Известната американска журналистка Ани Джейкъбсън извади шокиращи данни за работата на Управлението за перспективна разработка на отбранителни проекти (DARPA) към Пентагона, съобщиха медиите в САЩ. Те са поместени в книгата й „The Pentagon’s Brain: An Uncensored History of DARPA, America’s Top-Secret Military”.

От нея става ясно, че DARPA се стреми да превърне американските войници в киборги. Тя е финансирала проекти , в които е включено и имплантирането на чипове в мозъка на войниците с цел да се увеличат способностите им на бойното поле и преформатиране на съзнанието на тези, които са получили травми по време на военните действия.

Джейкъбсън твърди, че много от учените се чудели дали скоро няма да бъде прескочена бариерата за създаване на изкуствен интелект. В книгата си тя задава и въпроса дали не е съвсем близко времето, когато в действие ще влязат на роботи убийци.

След разпадането на Съветския съюз през 90-те години на миналия век DARPA използва ресурсите си в проучвания, ориентирани в далечна перспектива – от решаване проблеми, свързани с инфекциозни болести до трансформиране на хората така, че на бойното поле те да са с преимущества пред противника, уточнява БГНЕС. Управлението е пионер в разработването на приличащия на постижение от филмите за Железния човек устройства, наричани екзоскелетон, които осигуряват защита на бойците от огъня на противника, дават им по-голяма поразяваща мощ и значително по-големи от нормалните човешки физически възможности.

Ани Джейкъбсън (48) работи за „Los Angeles Times Magazine”. Авторка е на няколко нехудожествени книги.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …