Начало / Свят / Мартин Валзер е отличен с наградата „Ницше“

Мартин Валзер е отличен с наградата „Ницше“

88-годишният германски писател Мартин Валзер  беше отличен с наградата „Фридрих Ницше” за цялостно творчество, съобщиха немскоезичните медии.  Церемонията по награждаването му ще се състои на 17 октомври в Наумбург. Валзер ще прибави към сметката си 15 хил. евро.

„Той е един от малкото германски съвременни писатели, който работи по темите на Ницше и го цитира в книгите си”, обяви журито.

Валзер е известен с философската си проза. В България е познат с романа си „Бликащият извор” и с разказите си, включени в антологията „Сън с флейта – 130 немски разказа от XX век”.

Наградата „Фридрих Ницше” се дава от едноименната фондация,  фондация „Елизабет Джени”, общността в Базел, общината в Наумбург и обществото „Ницше”. Връчва се през 2 години.

Мартин Валзер е един от най-уважаваните съвременните писатели в Германия. Участвал е във Втората световна война. След нея следва философия, история и литературознание в Тюбингенския университет и прави докторат върху творчеството на Франц Кафка. Със сборника си разкази „Самолет над дома“ през 1955 г. получава наградата на литературното сдружение „Група 47“ и става негов член. Автор е на множество романи, повести и сборници с разкази.Критиката в Германия има нееднозначно мнение да книгите му.