Начало / Свят / Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Ако бъдат намерени, ще бъде реконструирано лицето му

Историци и археолози планират да разкрият истинското лице на създателя на Дон Кихот от Ла Манча – Мигел де Сервантес, пише „Гардиън”. Според последни открития, костите на един от най-значимите световни писатели са заровени в стените и пода на манастир в центъра на Мадрид. Ако те бъдат намерени, това ще даде на учените възможност да реконструират лицето на човека, чийто единствен образ е познат от картина, рисувана от художника Хуан де Хуареги около 20 години след смъртта на автора през 1616 г.

Костите ще помогнат също така да се разбере дали наистина Сервантес е умрял от цироза. Много от неговите недоброжелатели твърдят, че той е бил заклет алкохолик. „Ще разберем не само как е изглеждал, но и защо е умрял. Говори се, че е бил много болен през последните си години, но пък и по това време е бил доста плодотворен автор”, коментира историкът Фернандо Прадо.

Прадо и неговия екип имат позволението и подкрепата на властите и църквата на испанската столица. Според експертите, костите ще бъдат лесно идентифицирани, заради белезите от раните, които Сервантес е получил в битката при Лепанто, 1571 г.

Костите на писателя изчезват през 1673 г., когато манастирът е преустроен. Това, което не се знае, е къде точно в комплекса са те. Планира се търсенето да се осъществи със специален гео-радар, който сканира до 5 метра под земята.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …