Начало / Свят / Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Ако бъдат намерени, ще бъде реконструирано лицето му

Историци и археолози планират да разкрият истинското лице на създателя на Дон Кихот от Ла Манча – Мигел де Сервантес, пише „Гардиън”. Според последни открития, костите на един от най-значимите световни писатели са заровени в стените и пода на манастир в центъра на Мадрид. Ако те бъдат намерени, това ще даде на учените възможност да реконструират лицето на човека, чийто единствен образ е познат от картина, рисувана от художника Хуан де Хуареги около 20 години след смъртта на автора през 1616 г.

Костите ще помогнат също така да се разбере дали наистина Сервантес е умрял от цироза. Много от неговите недоброжелатели твърдят, че той е бил заклет алкохолик. „Ще разберем не само как е изглеждал, но и защо е умрял. Говори се, че е бил много болен през последните си години, но пък и по това време е бил доста плодотворен автор”, коментира историкът Фернандо Прадо.

Прадо и неговия екип имат позволението и подкрепата на властите и църквата на испанската столица. Според експертите, костите ще бъдат лесно идентифицирани, заради белезите от раните, които Сервантес е получил в битката при Лепанто, 1571 г.

Костите на писателя изчезват през 1673 г., когато манастирът е преустроен. Това, което не се знае, е къде точно в комплекса са те. Планира се търсенето да се осъществи със специален гео-радар, който сканира до 5 метра под земята.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover-atlantekspres

Целта не оправдава средствата, целта ги създава

Юлия ПЕТКОВА „Атлантически експрес“ на Георги Тенев е в книжарниците с логото на „Колибри“ Толкова …