Начало / Свят / Книга описва страстта да задигнеш под носа на продавача

Книга описва страстта да задигнеш под носа на продавача

„Културна история на кражбата по време на шопинг“ надниква в нагласата на клептоманите, които в САЩ са 27 милиона

Американка написа книга за кражбите по време на шопинг, а издателство „Пингуин“ я издаде, съобщава chicagotribune.com. „Културна история на кражбата по време на шопинг“ от Рейчъл Щейр вече се продава за 26 долара в Съединените щати, а рецензията й гласи: „Авторката вече знае това, което го знаят и професионалните крадци“.

“Докато пишех книгата, – разказва Щейр – ми беше почти невъзможно да вляза в магазин и да не видя някого да краде.“ Един от 10 американци е крал от магазин, но само един от 49 души бива арестуван, цитира полицейската статистика тя. Служителите в магазините са по-заинтересувани да си върнат обратно задигнатата стока, отколкото да се погрижат за задържането на крадеца.

Докато Щейр писала проучването си, „професионалист“ й разказал, че успял да измъкне дори килим от щанд за подови покрития. Друг отмъкнал каяк, докато уж го изпробвал. №1 в предпочитанията на крадците обаче, според класация, изготвена във Великобритания през 2003 г., се оказват самобръсначките „Жилет“и резервните части за тях, а № 10, за голяма изненада, са пържолите.
“Главното извинение при кражбата от магазин са или ниските доходи, или клептоманията. Но аз си мисля, че съществен мотив е и мисълта „Аз трябва да притежавам това“, казва авторката.

Доказват го имената на знаменитости, които се срещат в класация на известните крадци по магазините. Там е актрисата Хеди Ламар, която дори стигна до съд, но беше оправдана. Също и колежката й Уинона Райдър, която беше обвинена в кражба на дизайнерски дрехи на стойност 6000 долара от „Пето авеню“ през 2001 г. и беше осъдена на глоба и 480 часа общественополезен труд, плюс 5 години изпитателен срок и надзор за наркотици.

Книгата описва и случая на Клод Алън, бивш старши съветник в Белия дом по времето на Джордж Буш. През 2006 г. той е осъден за задигането на серия от предмети, сред които уредба за 525 долара, бърсалка за 12 долара, два сутиена за 9,89, масажни ръкавици за 4,99 долара. В същото време Алън печелел по 161 хил. долара годишно. След процеса той напуснал и обвинявал порока си за безпомощността, в която изпаднал, когато ураганът Катрина потопи Ню Орлийнс.

“Депресията и тревогата определено оказват влияние върху хората, които крадат“, смята Щейр. „Но без значение каква е причината, чувството, което идва след това, е срам.“ Тя разказва за съдия от Тенеси, който наказвал обирджиите да носят табелки на вратовете си „Аз откраднах от Уол-Март“.

Писателката интервюирала хора, които били хронични крадци, независимо от големината на заплахата, ако бъдат хванати. Затова тя се надява книгата й да даде тласък за още проучвания в нагласите на 27 милиона американци, които крадат всяка година.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …