Начало / Свят / Главният редактор на „Ню Йорк таймс” се оттегля, за да стане писател

Главният редактор на „Ню Йорк таймс” се оттегля, за да стане писател

Носителят на „Пулицър” Бил Келър вече има десетина книги

Главният редактор на „Ню Йорк таймс” Бил Келър описва в свой шеговит коментар застрашителното според него явление – повечето му колеги пишат книги. „Почти всеки месец някой репортер се дотътря в офиса ми, за да иска разрешение да вземе отпуск и да пише книга”, цитира го в. „Гардиън”. „Търпеливо обяснявам,че писането на книга е агония – бавна, самотна, фрустрираща дейност, и дори конкретният автор да е някакво рядко изключение, резултатът е равнодуша рецензия, достъп до няколко хиляди читатели и на финала – озоваване на лавицата с непродадени книги на книжарница „Барнс и Ноубъл”. Въпреки това върволицата от репортери и редактори не спира. Кабинетът ми вече е претъпкан от книги на колеги, които се надявам някой ден да прочета.”

Думите на Келър всъщност са блестяща самоирония, тъй като в началото на юни той обяви, че смята да се оттегли от шефската си позиция и да стане писател „на пълен работен ден”. 62-годишният топжурналист ще сдаде поста през септември. Той отдавна се е посветил на писателското си амплоа и е автор на десетина книги. През март Келър публикува в съавторство книга за сътрудничеството си с основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж. Печелил е наградата „Пулицър” през 1989 г. за репортажите си от бившия СССР, където е кореспондент от 1986 до 1991 г. Съпругата на Келър също е писателка, тя е автор на биография на Уини Мандела, докато съпругът й пише 2 книги за Нелсън Мандела.

По повод новината за Келър „Гардиън” припомня думите на Брус Уотсън, който също е журналист и писател: „Като бивш журналист и автор на белетристика, ще ви кажа защо исках да пиша книги. Журналистиката е груба чернова на историята и всяка статия губи стойността си на следващия ден. Писането на разследваща книга позволява на автора да избяга от шаблоните. Четенето на добра книга представлява същото бягство от баналното и задълбаване в същественото. Много жалко е обаче, че толкова много хора са предпочели да живеят единствено „на повърхността”. Това ще има дълбоки последствия, които скоро ще започнем да усещаме.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226269_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (16 ноември – 22 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Гордост и предразсъдъци. Разум и чувства (Футляр – лимитирано издание) от Джейн …