Начало / България / Международният бестселър „Където злото властва“ от Йорген Бреке излиза на български

Международният бестселър „Където злото властва“ от Йорген Бреке излиза на български

След като оглави класациите за най-продавани книги в скандинавските страни, бестселърът на норвежеца Йорген Бреке „Където злото властва“ ще излезе и на български език, обявиха от издателство „Изида“. Романът триумфира в 14 страни по света.

В книгата едно убийство в музея на Едгар Алън По в Ричмънд, Вирджиния, озадачава властите, защото твърде много прилича на подобно престъпление в Тронхайм, Норвегия. Чистачката, която през целия си съзнателен живот не е прочела нито една книга, но е работила в музея достатъчно дълго, за да се наслуша за Едгар Алън По, веднага разбира, че сцената, която изниква пред очите й, сякаш е взета от страниците на книгите му. Бюстът на писателя се е сдобил с тяло. Окървавено тяло без кожа, с оголени мускули, кръвоносни съдове и сухожилия. От ужас чистачката не забелязва само служебната карта на шефа си, закачена на колана на панталона на трупа. Тя се втурва към кабинета на директора, за да позвъни в полицията. Там заварва бюрото обляно с кръв, а в кошчето за боклук – главата на шефа си.

Детективът от отдел „Убийства“ в Ричмънд – Фелиша Стоун, и полицейският инспектор от Тронхайм Уд Сингсакер се заемат с разследването на убийствата, извършени по един и същ начин, но на половин свят разстояние едно от друго. И двете престъпления се оказват свързани с ръкописната Книга на Юхан от 16. век, която, по всичко личи, е дневник на средновековен сериен убиец, записан върху човешка кожа.

Специалистите посочват, че „Където злото властва“ е написана в традициите на хитовете на Томас Харис „Мълчанието на агнетата“ и „Ханибал“. Световният успех на книгата подтиква Йорген Бреке да напише още два романа със същите герои – „Заспивай в сладък сън“ и „Човешката природа“. Всяка от книгите е със самостоятелен сюжет.

Йорген Бреке е роден през 1968 г. в Хортен, Норвегия. Учи в Норвежкия университет за наука и технологии, за кратко работи като учител, занимава се с литературна критика и журналистика. Дебюта си като писател прави с книгата „Където злото властва“, която излиза през 2011 г. и се превръща във феномен. През 2014 г. е издадена в САЩ, където е посрещната с овации от критиката и спечелва на автора голяма популярност сред американските читатели. В световен мащаб книгата има същия успех и се превръща в международен бестселър, като досега е преведена на 14 езика.

Прочетете още

skynews-nicholas-evans-the-horse-whisperer_5865338

Почина авторът, създал „Повелителят на конете”

Книгата стана бестселър и се прочу и като филм Никълас Еванс е юрист по образование, …