Начало / Свят / „Селища на книгите“ никнат в Западна Европа

„Селища на книгите“ никнат в Западна Европа

Френското селце Бешерел има 750 жители и 18 книжарници

Пекарна, два фризьорски салона и 18 книжарници оформят пейзажа на едно френско селце, пише „Льо Монд“. Бешерел се намира в Бретан, префектура Рен, и има 750 жители. Високата концентрация на книжарници в него не е случайна – Бешерел е „селище на книгите“ от 1989 г. по подобие на белгийско селце, което e с такъв статут от 1984 г., след като е изимитирало градче в Уелс, което през 1963 г. първо е предложило „книжен туризъм“.

Франция вече има осем такива населени места в областите Лангедок, Лотарингия, Бургундия, Па дьо Кале. Те не познават кризата, пише „Льо Монд“, тъй като към тях се стичат ценители, а не туристи, които пресмятат дали е евтино, или скъпо. Библиофили, студенти, колекционери и богати фамилии са постоянни посетители тук, за да надникнат в редките издания на средновековните селища. През лятото прииждат тълпи. Книговезци, калиграфи, илюстратори и дизайнери провеждат тук семинари и творчески работилници.

В Бешерел се провежда традиционен литературен фестивал, а през първата събота на август се провежда Нощ на книгите. Гостите задължително се отбиват и в музея на изкуствата и търговията с книги.

Явлението явно е заразно, защото в Швейцария цяло село е преустроено в книжарница. В Холандия, Норвегия и Финландия, че дори и в Малайзия, този успешен модел също е възприет.

„Селищата на книгите не са Дисниленд, – предупреждава президентът на едноименната асоциация във Франция. – Това е труден туризъм, който не е за всеки.“

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …