Начало / Свят / „Селища на книгите“ никнат в Западна Европа

„Селища на книгите“ никнат в Западна Европа

Френското селце Бешерел има 750 жители и 18 книжарници

Пекарна, два фризьорски салона и 18 книжарници оформят пейзажа на едно френско селце, пише „Льо Монд“. Бешерел се намира в Бретан, префектура Рен, и има 750 жители. Високата концентрация на книжарници в него не е случайна – Бешерел е „селище на книгите“ от 1989 г. по подобие на белгийско селце, което e с такъв статут от 1984 г., след като е изимитирало градче в Уелс, което през 1963 г. първо е предложило „книжен туризъм“.

Франция вече има осем такива населени места в областите Лангедок, Лотарингия, Бургундия, Па дьо Кале. Те не познават кризата, пише „Льо Монд“, тъй като към тях се стичат ценители, а не туристи, които пресмятат дали е евтино, или скъпо. Библиофили, студенти, колекционери и богати фамилии са постоянни посетители тук, за да надникнат в редките издания на средновековните селища. През лятото прииждат тълпи. Книговезци, калиграфи, илюстратори и дизайнери провеждат тук семинари и творчески работилници.

В Бешерел се провежда традиционен литературен фестивал, а през първата събота на август се провежда Нощ на книгите. Гостите задължително се отбиват и в музея на изкуствата и търговията с книги.

Явлението явно е заразно, защото в Швейцария цяло село е преустроено в книжарница. В Холандия, Норвегия и Финландия, че дори и в Малайзия, този успешен модел също е възприет.

„Селищата на книгите не са Дисниленд, – предупреждава президентът на едноименната асоциация във Франция. – Това е труден туризъм, който не е за всеки.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …