Начало / България / Николай Хайтов бил съсипан от обвиненията в плагиатство

Николай Хайтов бил съсипан от обвиненията в плагиатство

По повод годишнината от смъртта му е открита малка музейна сбирка в с. Хвойна

Писателят Николай Хайтов е бил съсипан от обвиненията в плагиатство и от непризнаването на твърдението му, че е открил гроба на Васил Левски, разказва в интервю по повод 9 години от смъртта на писателя дъщеря му Елена Хайтова. Сайтът dir.bg цитира обвиненията й, че Радой Ралин нападал най-силно бившия си приятел в зората на демокрацията и подхранил слуха, че авторът на „Диви разкази“ „рязал партизански глави“.

Шумните скандали за плагиатство, в каквото го обвиняват Екатерина Томова, Велислава Дърева и Петър Величков, също били допринесли за левкемията на Хайтов.

Според дъщеря му, след като доказал къде са погребани костите на Левски – в софийската църква “Св. Петка Самарджийска”, Хайтов бил съсипан от непризнаването му. Ръководството на БАН застанало срещу него, а властите свалили паметната плоча, поставена върху църквата, заради тълпите, които се стекли. В момента синовете на Хайтов се опитвали да възстановят плочата, казва Елена Хайтова. Според нея те са завели дело за унищожаването на намерените в църквата кости, вместо тяхното изследване.

Дъщерята на писателя съобщава, че е поставила паметна плоча и е открила малка музейна сбирка от личните му вещи в къщата на майка си (първата съпруга на Хайтов) в село Хвойна.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …

3 Коментари

 1. Петър Величков

  ЧАКАМ:
  1. НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ХАЙТОВ ДА ПРЕДСТАВЯТ ОПИСА НА РЪКОПИСИТЕ НА ЯНА ЯЗОВА, КАКЪВТО ЖЕНИ БОЖИЛОВА ТВЪРДИ, ЧЕ ТОЙ НЯКОЛКО МЕСЕЦА БИЛ ПРАВИЛ В АПАРТАМЕНТА НА МЪРТВАТА ЯНА ЯЗОВА.
  2. ДА ПРЕДСТАВЯТ РЪКОПИСА НА РОМАНА „ЛЕВСКИ“, КОЙТО ПРЕЗ 1982 Г. ХАЙТОВ ОБЯВИ, ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛ ПРЕД КЕВОРК КЕВОРКЯН ВЪВ „ВСЯКА НЕДЕЛЯ“ И ОТ КОЙТО НЕ Е ПУБЛИКУВАН НИТО РЕД.

 2. Наблюдател

  Единственота книга, която съм чел от него е Диви разкази и единствено Козият рог ми хареса, и горе долу Мъжки времена.Смятам, че е посредствен писател.

  • Красимир Проданов

   Добре, драги Наблюдател, вие сте чел една книга и вече имате заключение, че е посредствен :) Ами ако следващите две, които прочетете… много ви харесат?