Начало / Свят / Писателят Мартин Валзер подкрепи евтаназията

Писателят Мартин Валзер подкрепи евтаназията

„Ще умираме, както искаме”, казва известният германски автор

Германският писател Мартин Валзер се включи в дискусията за евтаназията, започната от английския му колега Тери Пратчет.

„Бих си сервирал прилична смърт”, казва 84-годишният белетрист и драматург пред германското списание „Щерн”. Той е познат на българските читатели с романа си „Бликащият извор” и с разказите си, включени в антологията „Сън с флейта – 130 немски разказа от XX век”.

Валзер дава да се разбере, че би потърсил помощ, за да умре безболезнено в Швейцарската клиника, в която Пратчет съобщи, че вече е подал документи.

„Може би говоря така, защото в момента нищо не ме боли, но когато ми се наложи, предпочитам да умра подобаващо”, казва Валзер, чийто нов роман „Майчин син” ще излезе от печат в Германия на 15 юли.

Темата за асистираното самоубийство разтърсва фундамента на католицизма, пише австрийското издание „Ди пресе”. Валзер обаче не се притеснява от това.

В България темата също беше повдигната със законопроекта на депутата от БСП Любен Корнезов, който предлага либерален режим. Здравната комисия на парламента обаче отхвърли категорично възможността за узаконяване на асистираното самоубийство с аргумента, че никой лекар не би подкрепил това и че по-скоро трябва да се осигурят прилични условия на тежкоболните пациенти, а не те да бъдат изписвани от болница, за да починат в домовете си. Очаква се проектът да бъде отхвърлен и в пленарна зала.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …