Начало / Свят / Джулиан Асанж се отказа да пише мемоари

Джулиан Асанж се отказа да пише мемоари

Създателят на „WikiLeaks” не иска да дава материал на прокуратуратаСъздателят на международния архив за секретни документи „WikiLeaks” Джулиан Асанж се отказа да пише своите мемоари, твърди „Гардиън”. През декември той подписа договор за 930 000 паунда с издателствата „Кенънгейт” и „Алфред Кнопф”, а правата за бъдещата книга бяха продадени в 35 държави.

Идеята на Асанж е била книгата да бъде „обединителен документ за нашето поколение”, както и да финансира съдебната си борба срещу екстрадиране в Швеция по обвинения за изнасилване и сексуално насилие. Договорът обаче е пропаднал, защото създателят на сайта „WikiLeaks” е заявил, че вече не желае да напише книгата по начина, по който е възнамерявал.

Асанж е на мнение, че написаното в мемоарите ще даде повод на американските прокурори да го обвинят в тероризъм във връзка с дейността на неговата организация. Следващата седмица австралиецът трябва да се яви на съд в Лондон, за да обжалва решението да бъде екстрадиран в Швеция.

„WikiLeaks” е международна неправителствена организация. Тя съхранява в архиви документи, които осветляват грамите на американската дипломация по света. В тях се разкриват вътрешнополитически скандални факти.

Според компанията, тя получава 1.2 милиона файла годишно. „WikiLeaks” публикува от време на време и видео материали, показващи конфликтните зони по света. Смята се, че организацията има материали за военни престъпления, извършени по света през последните няколко години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227725_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 февруари – 28 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Законът на невинността от Майкъл Конъли 2. Минута до полунощ от Дейвид …