Начало / Свят / Откраднаха първия пътеводител в Европа от испанска катедрала

Откраднаха първия пътеводител в Европа от испанска катедрала

225-страничният ръкопис е писан през ХІІ в. от френския монах Аймерик Пику

Ценен ръкопис от ХІІ в. беше откраднат, пише „Гардиън”. „Кодекс Каликстинус”, който е смятан за първия пътеводител в Европа, е бил откраднат от архивите на катедралата в Сантяго де Компостела, Южна Испания. Предполага се, че това е станало в неделя, 3 юли. Служителите на църквата обаче са разбрали едва във вторник, когато след часове търсене се обадили на полицията.

Според органите на реда, става въпрос за професионални крадци. „Макар системата за сигурност да е подобрена, тя е далеч от нивото например на банка или място, където се съхраняват бижута”, коментират полицаи. Тяхното мнение е, че става въпрос за поръчкова кражба, защото от архивите на катедралата не липсва нищо друго. Най-вероятно е дело на търговец на антики на черния пазар, предполагат разследващите.

225-страничният ръкопис е бил писан от френския монах Аймерик Пику. Трудът съдържа всички пътища в Сантяго де Компостела, както и упътване за тайните места, на които са ходили пилигримите. Те са пътували чак до Шотландия, Уелс, Йерусалим и Азия. Пътеводителят също съдържа указания кои риби в района не бива да се ядат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …