Начало / Свят / Турският издател на Уилям Бъроуз отива на съд

Турският издател на Уилям Бъроуз отива на съд

В „сквернословие” е обвинен и преводачът на „Softмашина”

Турското издателство „Сел”, което си навлече забрана от властите на публикувания роман „Softмашина” от известния писател Уилям Бъроуз, е обвинено в „сквернословие”, пише „Лос Анджелис таймс”. Пред съда ще застанат шефът му Ирфан Санчи и преводачът на книгата.„Сел” е отпечатало и пуснало в продажба 2 500 копия от романа, който е публикуван за първи път в САЩ през 1961 г.

Уилям Бъроуз е представител на т. нар. бийтпоколение. Определян е като постмодернист с огромно влияние върху попкултурата и литературата на ХХ в. Джак Керуак определя Уилям Бъроуз като „най-великия сатиричен писател от Джонатан Суифт насам”. Българският читател го познава от романите „Soft машина”, „Дрога” и „Голият обяд”.

Това е второ подобно обвинение към издателство „Сел”. През миналата година то имаше същите проблеми, като причината беше публикуването на „Приключенията на младия Дон Жуан” на прочутия френски поет Гийом Аполинер – книга, която се продава във Франция от 1911 г.

През 2010 г. обаче Европейският съд за правата на човека в Страсбург отсъди в полза на друг турски издател, който пуснал „11 000 пътя” на Аполинер през 1999 г. и книгата била забранена от властите. Съдът реши, че това е нарушение на свободата на словото и несправедливо игнориране на факта, че творчеството на Аполинер принадлежи към европейското културно наследство.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …