Начало / България / Днес е премиерата на „Думи и образи“ от Александър Фол

Днес е премиерата на „Думи и образи“ от Александър Фол

Книгата му ще бъде представена от съпругата му в Унгарския културен институт в София

Книгата на проф. Александър Фол (1933-2006) „Думи и образи“ ще бъде представена от 18:00 часа в Унгарския културен институт на ул. „Аксаков“ 16 от съпругата му Валерия Фол. Издател е „Контекст”, илюстрациите са на Борис Димовски (1925-2007), които са специално нарисувани към текста на Фол.

„Думи и образи“ е книга, която поставя на изпитание доверчивия читател. Познатите на съвестния изследовател на творчеството на проф. Александър Фол теми за памет, време, енергия, мислене, култура (пайдейа), орфизъм са разиграни по неочакван начин в една привидно несистемна разстановка, движеща се сякаш от асоциация към асоциация. Играта понякога е така заплетена, че неминуемо изпадаме в недоумение и сякаш губим себе си в нишката на разказа”, гласи резюмето на страницата на Унгарския културен институт.

Александър Фол е български историк, филолог и теоретик на културата, основател на Института по тракология. Завършва история и класическа филология в Софийския университет. Носител е на титлата „доктор по история“ (1966) и „доктор на историческите науки“ (1985). Основател е на катедрата по стара история и тракология (1979) в Историческия факултет на СУ, която ръководи до 1987 г., както и на Националната гимназия за древни езици и култури в София (1977). Номиниран е като „интелектуалец на годината“ от Оксфордския библиографски център в Англия за 1992 и от Кембриджския център в Калифорния – САЩ.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …