Начало / Свят / Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията

Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията

Тя трябва да е „подправката”, а не „моторът”, казва авторът на „Песен за огън и лед“„Най-много ценя начина, по който Толкин използва магията в сюжета на романа. Тя е „подправката”, а не „моторът”. За съжаление, повечето фентъзи писатели прекаляват с магията и така романите им се разпадат. Добрата фантастична литература е тази, която кара читателя да вярва в чудеса, но те не доминират. Горд съм, че издателят ми определи моята поредица като „фентъзи литература за тези, които мразят фантастиката”. Думите са на американеца Джордж Р. Р. Мартин – най-нашумелият фентъзи писател напоследък пред полския вестник „Газета”. Той беше в Полша като гост на 18-ия международен фестивал на фантастиката.

В своята сага „Песен за огън и лед“: „Игра на тронове“, „Сблъсък на крале“, „Вихър от мечове“, „Пир за врани“, която е преведена на български, Мартин възражда традицията на епичното фентъзи в стила на англичанина Джон Р. Р. Толкин (съвпадението на двете р-та в имената на двамата прави приемствеността още по-силна). Основната тема е безмилостната борба за власт в един свят, подобен на Средновековна Европа, като залогът е контрол на седемте кралства на Вестерос.

За заснетия по поредицата сериал от HBO Мартин казва, че е направен с ирония и че целта на сценария му е била да избяга от холивудските клишета. „Холивуд смила литературата, затова този филм е моят антидот срещу ограниченията му”, заяви писателят на пресконференция във Варшава.

Фото:bg.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3 (4)

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ 2022!

След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 …