Начало / България / Най-продаваният гей автор в Чехия дебютира на български

Най-продаваният гей автор в Чехия дебютира на български

Писателят Адам Георгиев пристига за премиерата в София

Най-продаваният гей автор в Чехия дебютира на български с книгата „Хомоголгота”, която е бестселър и в Полша. Тя ще бъде представена на 5 юли, вторник, от 19 ч. в Университетски театър „Алма алтер“ (СУ), бул. Цар Освободител 15, от критика Митков Новков и издателя Манол Пейков, със специалното участие на джаз певицата Камелия Тодорова.

По покана на изд. „Жанет 45” специално за премиерата у нас пристига и автора. Адам Георгиев е роден в Прага на 4 юли 1980 г. За стихосбирката си „Поет Мъчение Палач“, 2007, получава две номинации в анкетата „Книга на годината“.

Има и три книги с проза, известни като „Хомосексуалната трилогия“. Първата част „Planeta samých chlapců“, 2008, излиза на български излиза под заглавието „Хомоголгота“. Тази трилогия прави Адам Георгиев най-продаваният гей автор в страната.

Прозата му се отличава с оригиналния си художествен почерк и хомосексуалното откровение, рядко срещани не само в чешката литература. Критика я определя като дяволски добра, носеща универсални послания, отличаващи се не толкова с епична, колкото с особената си поетика, в известен смисъл близка до тази на Кундера. С една дума това е оригинална, сугестивна, майсторски написана проза, за която“Газета Прага” пише: „Като „Ние, децата от станция ЗОО“ на Алмодовар.“ А полското хомоиздание homiki.pl направо възкликва: „Сцените на секс между мъже са наистина великолепни. Не сме чели по-добро пресъздаване на сексуалния акт. Шапки долу!“

Фото:novinky.cz

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …