Начало / Свят / Доминик Строс-Кан се защитава с биография

Доминик Строс-Кан се защитава с биография

„Истинската му история“ беше редактирана два месеца след като беше издадена

Биографията на бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан ще излезе на пазара идния четвъртък, пише „Ню Йорк Таймс”. „Истинската история на Доминик Строс-Кан“ ще бъде издадена за втори път, след като се появи през май, седмица преди Строс-Кан да бъде обвинен в сексуално насилие над чернокожа камериерка. Книгата е своеобразен начин на политика да докаже своята невинност.

Автор е Майкъл Таубман, който е включил интервюта освен с политика, с неговата съпруга – известната журналистка Ан Синклер, и сестрата на Строс-Кан – Валери. В редактирания вариант финансистът отрича обвиненията, които след ареста му отправи френската журналистка и писателка Тристан Банон. Тя твърди, че се е опитал да я изнасили през 2003 г. в луксозен апартамент в Париж и описва сцена, в която Строс-Кан я е съборил на земята, разкопчал й сутиена и опитал да й свали дънките въпреки нейните протести.

„Сцената, която тя описва, е измислена. Представяте ли аз да съборя жена на пода и да бъда жесток, както ме описва?”, казва Строс-Кан. Неговата съпруга също заявява, че е сигурна в неговата невинност и е на мнение, че това ще бъде доказано.

Адвокатът на г-ца Банон, Давид Коуби, определи хода на Строс-Кан като опит за „измиване на ръцете.”

Междувременно „Ройтерс“ съобщи, като се позова на анонимни източници, че обвиненията на прокуратурата в сексуално посегателство могат да бъдат свалени. Според агенцията ако това се случи, финансистът може да се завърне в надпреварата за президент на Франция. До гръмването на скандала Строс-Кан беше смятан за най-сериозния съперник на Никола Саркози за следващите избори. Ако обаче бъде признат за виновен, може да получи до 25 години лишаване от свобода.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …