Начало / Свят / Основете си литературен кръг!

Основете си литературен кръг!

Книжните общества във Великобритания са 50 000, а в САЩ – 500 000

Литературните кръжоци, сбирки и общества, които се занимават с обсъждане на книги, са много полезни. Те развиват способностите за говорене и аналитичното мислене, дават социален опит, влияят добре на самочувствието и осмислят живота, твърди Томас Бьом пред швейцарския електронен вестник nzz.ch. Той ръководи литературната програма „Почетен гост“ на Панаира на книгата във Франкфурт. На немски език излиза негова книга, обясняваща подробно ползата от литературните салони, които през Просвещението са били любимото средище на каймака на висшето общество.

“Пълна случайност е – пише Бьом, – да попаднеш на човек, който е чел любимата ти книга, или сродна душа, с която да имате общи литературни интереси.“ Според него позитивните ефекти от срещата на единомишленици в литературата са неизмерими. Той дава за пример САЩ и Великобритания, където традицията литературни творби да се обсъждат публично все още съществува дори в малки населени места. Кръжоците на Острова са 50 000, а в САЩ 500 000, твърди Бьом.

В един литературен кръг не става дума само за четене, а за миниобщество, в което се решават важни проблеми и се създават здрави обществени връзки, обяснява авторът. Дискусиите за книги са всъщност дискусии за човешките ценности и са пълноценното общуване между членовете на общността. „Те получават чувството, че са прочели книгата „с много очи“, пише Бьом.

„Който принадлежи към такъв литературен кръг, е наясно, че това е несравнимо усещане“, уверява той и посочва, че обединяването около книгите е отличен начин да се размият различията по възраст, социална принадлежност, темперамент и опит. Инвестицията е минимална, посочва книгата: спокойно помещение, няколко чаши вода и колективно избрани книги за обсъждане.

Фото:merkur-online.de

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

GettyImages-482534641-2000x1200

Защо го правят?

Иван ГОЛЕВ Една китайска поговорка гласи: „И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет”. Затова …