Начало / Свят / История на унищожаването на книгите се превърна в бестселър

История на унищожаването на книгите се превърна в бестселър

Фернандо Баез описва акциите на различни режими и владетели срещу четенето

Книгата на Фернандо Баез „Всеобща история на унищожаването на книгите” се превърна в бестселър, пише италианският вестник „Ла Стампа”.

Изследването е преведено на 17 езика и разказва за преследването на книжнината през вековете. Авторът е венецуелски учен в областта на библиотекознанието. Той описва акциите на различни режими и владетели срещу четенето и просветата като цяло.

По време на робството в Америка на чернокожите е било забранено да четат, защото господарите им се опасявали, че книгите ще ги заредят с революционни идеи. Тези, които се осмелявали да учат другите да четат, бивали обесвани, разказва Баез.

Първите учители в Мексико били посрещнати на нож, а задължителното образование в щата Масачузетс било наложено с оръжие при голяма съпротива на местното население.

Живелият от 1734 до 1806 г. френски писател Де ла Бретон препоръчвал четенето и писането да се забрани на жените и те да се ограничат само в домакинската работа.

През 1981 г. военната хунта на Пиночет забранила книгите на чилийците, защото смятала, че те им помагат да отстояват индивидуалната си свобода.

Авторът цитира Хорхе Луис Борхес, който обобщил, че истинската работа на монарсите по време на вековната история била да изграждат укрепления и да изгарят библиотеки.

Унищожаването на знанието не е било патент само на Херострат и на нацистите.

През април 2003 г. в Ирак е изгорен целият национален архив и 10 милиона безценни исторически документи на Османската империя и царските архиви на страната се превръщат в пепел. Нищо ново, коментира Баез – през 1258 г. потомък на Чингиз хан влиза в Багдад и изхвърля всички книги във водите на река Тигър.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Elfriede-Jelinek

Писателка, която възмути света, навършва 75

Заклеймявана и обожавана, тя казва първа много истини на глас Елфриде Йелинек прави невъзможното през …