Начало / България / Журналисти бяха във фокуса на премиерата на „Обикновени герои”

Журналисти бяха във фокуса на премиерата на „Обикновени герои”

Главният прокуро обеща никога повече българските герои на книгата да не бъдат заплашвани

Премиерата на „Обикновени герои” на Ева Жоли в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” събра многобройна публика, дошла да види на живо българите Асен Йорданов, Христо Христов и Росен Босев, които са персонажи от документалното четиво на известната норвежка, бивш френски съдия и днешен евродепутат. Сред присъстващите стърчеше с една глава над другите главният прокурор на републиката ни Борис Велчев, чиято поява бе, меко казано, изненадващо. Отсъстваха обаче не само журналистите Огнян Стефанов и Мария Николаева, на които Жоли също е посветила страници от книгата си, но ги нямаше медиите, които не отразиха успеха и признанието на колегите си.

Жоли е норвежка, от 20 годишна възраст живее в Париж, като съдия се захваща с едрогабаритни дела, като това срещу нефтения гинант Елф, срещу корумпирания футболен бос на „Олимпик Марсилия”, които веднага й създават репутацията на безстрашен и честен магистрат. Като евродепутат Жоли разтърси с неудобни въпроси Румяна Желева – кандидат за еврокомисар, и я извади не само от Европарламента, но и изобщо от политиката. Книгата й е издадена във Франция и вече две години служи за онагледяващ наръчник, как в отделните страни се намират отделни силни личности, който които имат куража да се борят с безобразията на демокрацията и глобализма. А това, според авторката, са корупцията, данъчните убежища, офшортните анклави, еко замърсяването, мафиотските мрежи, липсата на прозрачност в работата на администрацията, зависимостта на съдебната система от силните на деня.

Асен, Росен и Христо бяха единодушие ,че не се чувстват нито обикновени, нито необикновени герои, а по-скоро професионалисти, които си гледат работата на разследващи журналисти, за които истината и справедливостта са не по-малко важни от живота им. Те отговориха на десетките въпроси, разказаха за опитите да бъдат сплашвани, подкупвани, дори бити, за това, как преодоляват инстинктите си за самосъхранение.

В края на премиерата водещият вечерта Румен Леонидов подкани главния прокурор да вземе микрофона. И Борис Велчев пое предизвикателството и не само поздрави тримата герои на Ева Жоли, но и призна, че би искал и българските прокурори да бъдат толкова всеотдайни в професионално отношение, колкото и петимата българи, заслужили да бъдат включени в сборника от автора евродепутат.

Понеже нито един прокурор не е още бит, каза той, това не означава, че никой от тях не си върши съвестно работата, но препоръча на колегите си да бъдат толкова истински личности, каквито са Асен, Росен, Христо, Огнян и Мария. А на петимата от книгата пожела след това поредно обществено признание, никога повече да не бъдат нито заплашвани, нито възпрепятствани, а да продължават да бъдат пример за всички наши журналисти и за всички медии.

Фото: Елена Бойчинова

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …