Начало / Свят / Патолог разбулва мистерии около смъртта на исторически личности

Патолог разбулва мистерии около смъртта на исторически личности

Караваджо страдал от отравяне и сифилис, Клеопатра не била чернокожа

Филип Шарлие, френски съдебен лекар, разкрива в книга тайните около болестите и смъртта на известни исторически личности, съобщи в. „Фигаро“.

Покойните знаменитости били хоби на медика. В току-що излязлото от печат изследване „Le Roman des morts secrètes de l’histoire“ той разказва за мистериите около Волтер, Моцарт, Клеопатра, Александър Велики, династията Романови. Тяхната смърт е обвита в слухове и фантазии.

„В продължение на векове, когато не можело да обясни една смърт, се говорело за отравяне“, казва специалистът. Той не се страхува да разбули митовете, като се обляга на логиката, свидетелски показания, достоверни исторически извори и останките на проучваните.

Например италианският художник Караваджо, роден през 1571 г. и погребан в църквата на Сан Еразмо, е бил идентифициран благодарение на ДНК от потомците на сестра му. Така скелетът му бил изследван и показал следи от отравяне с олово (вероятно от боята, която ползвал) и сифилис.

Завоевателят Александър Велики, който умрял във Вавилон през 323 г. пр. Хр на 32 години след двуседмично боледуване, също предизвикал любопитството на Шарлие. Той се заинтригувал от свидетелство на Плутарх, който съобщава, че когато Александър умирал, гарваните падали мъртви от небето. Според учения става дума за грипен вирус, подобен на съвременния птичи грип, който върлувал в Западен Нил и Месопотамия.

Патологът не е прескочил и Клеопатра, чието самоубийство е един от най-добре документираните смъртни случаи в древността. Проблемът бил, че нейният гроб е в неизвестност. По ДНК на потомци на нейни сестри, изследвана от учените през 2007 г., Шарлие предполага, че кралицата няма типичните за черния континент генетични характеристики и вероятно не е чернокожа.

Хенриета Стюарт – най-малката дъщеря на английския крал Чарлс I и съпруга на брата на Луи XIV, починала на 26 години през 1670 г. вероятно от спукана жлъчка, показва клинично изследване, на което Шарлие се позовава.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …