Начало / Свят / Емир Костурица и Сърбия ще строят Андричград

Емир Костурица и Сърбия ще строят Андричград

Така ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от Нобеловата награда на Иво Андрич

Предстои да започне работа по строежа на нов град, вдъхновен от творчеството на босненския Нобелов лауреат Иво Андрич, пише „Гардиън”. Селището ще се намира в една от трите съставни части на Босна и Херцеговина – Република Сръбска, и ще се нарича Андричград.

Андрич спечели Нобеловия приз през 1961 г. Неговият Magnum opus е „Мостът на Дрина”. Романът е писан по време на Втората световна война. Разказва се за историята на мост, построен над река Дрина във Вишеград, който остава непоклатим въпреки конфликтите, природните бедствия и личните страдания, които съпътстват хората, живеещи в близост. Мостът на Дрина обединява и разединява, той е връзка между два етноса, но и разделящ фактор между босненци и сърби.

Андричград ще бъде локализиран до Вишеград. Проектът е на филмовия режисьор Емир Костурица и правителството на Република Сръбска. Режисьорът нарича предстоящия проект „най-големият и грандиозен в моя живот”.
Събитието ще отбележи 50-тата годишнина от Нобеловата награда на Андрич. Босненският премиер Александър Дзомбич нарича писателя „най-важният автор, творящ на сръбски език, и най-значимият за южната славянска литература”.

Костурица планира да използва Андричград като място за снимки на два филма, единият от които „Мостът на Дрина”.

Фото: bg.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

61431922

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (15 май – 21 май)

Ето нещо любопитно в художествения раздел на тази класация – „Fourth Wing“ от Ребека Ярос. Хареса …