Начало / Свят / Библиотеката на Дарвин вече е онлайн

Библиотеката на Дарвин вече е онлайн

Ръкописните бележки по книгите са най-вълнуващи, смятат от Кембриджкия университет

Бележките по полетата на книгите, които големият британски учен Чарлз Дарвин е правил, вече са достъпни онлайн, пише „Дейли Мейл”. Дарвин е имал в личната си библиотека 1 480 книги, 730 от които съдържат записки и бележки от него, които са основа на прочутия „Произход на видовете”. По този начин учените се надяват да покажат нагледно как е работил естественикът.

Ан Джарвис, библиотекарка в библиотеката на Кембриджкия университет, заяви, че колекцията на Дарвин е един от най-ценните експонати в учебното заведение. „Неговите писма и ръкописи са много популярни, говорило се е много за тях. Библиотеката му обаче не е получила вниманието, което заслужава. А именно там се крият много важни неща”.

Голяма част от книгите на Чарлз Дарвин са били научни, но има и хуманитарни текстове. В материалите, достъпни онлайн, са показани целите страници, на които са бележките. Така всеки може да види какво го е заинтригувало, стимулирало или просто дразнело. По този начин хората могат да си помагат в удовлетворяването и на собствените цели и интереси.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …