Начало / Свят / Стиг Ларшон бил пристрастен към кафето и троцкизма

Стиг Ларшон бил пристрастен към кафето и троцкизма

Излезе книгата „Има неща, които искам да знаете: За Стиг Ларшон и мен”

Жената, с която Стиг Ларшон е прекарал последните 32 години от своя живот, публикува мемоарите си, пише „ЛА Таймс”. Биографичната книга на Ева Габриелшон се казва „Има неща, които искам да знаете: За Стиг Ларшон и мен”. Въпреки дългата си връзка обаче, двамата не са били женени.

В книгата Габриелшон разказва мъката, с която е преживяла смъртта на автора и битката, която е водила с неговия брат и баща за имуществото му. Тя споделя, че е използва най-силното си оръжие – отказва да помогне за довършването на започнати книги и да каже къде са ръкописите на Ларшон, преди да е получила авторските правата за тях. Тя казва, че проблема не е бил в парите, а в запазването на достойнството на нейния партньор в живота.

Ева Габриелшон говори и за личния си живот със Стиг Ларшон – тяхната пристрастеност към кафето и интересите им по троцкизма, антирасизма и феминизма. „Да говориш за политика с него беше истинско удоволствие – нещо, което рядко се среща”, казва Габриелшон.

Стиг Ларшон е роден през 1954 г. в Швеция. Той бил писател и журналист. Автор е на извествата трилогия „Милениум”, която се превърна в абсолютен бестселър в последните 2 години. За съжаление, той не доживя да види успеха на своите творби, след като почина през 2004 г. от сърдечен удар.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …