Начало / България / Учени бойкотираха премиерата на „Безсмъртната Хенриета Лакс”

Учени бойкотираха премиерата на „Безсмъртната Хенриета Лакс”

Ребека Склут: Целта ми беше да разкажа как науката се обогатява за сметка на едно бедно семейство

„Това е необикновена книга. Дали е художествена или документална? За мен „Безсмъртната Хенриета Лакс” е документален роман. Има две основни линии – Хенриета Лакс и нейните клетки, които продължават да живеят. Историята, която не може да се измисли и от най-извратения художествен ум. Повествованието ухае на роман. Огромна изследователска дейност -10 години . Книгата смущава спокойния свят на цивилизацията. Имаме ли право да се бъркаме в работата на бога? Имаме ли авторско право върху нашия биологичен материал? Книгата е много американска, защото те се интересуват от неща, които ние българите пренебрегваме. Ребека Склут е научен журналист.”

С тези думи главният редактор на сп. „Книжарница” Румен Леонидов откри премиерата на книгата на американската разследваща журналистка Ребека Склут в „Хеликон-Витоша”. Склут дойде специално от САЩ да представи изследването, което разтърси научния свят през 2010 г. „Безсмъртната Хенриета Лакс” престоя 32 седмици в бестселъровия списък на „Ню Йорк таймс”. На софийската премиера издателят „Скай принт” беше поканил научните светила в България, но голяма част от тях бойкотираха представянето.

„Учените, които отказаха днес да дойдат, просто не са чели тази книга – заяви д-р Фани Цуракова. – Книгата е пример и образец – достойна и вълнуваща. Полифонична е като поднасяне на фактите. Изпитвам благородна завист към Ребека за огромното търпение”. Д-р Цуракова, която е автор на няколко книги, сподели, че като студентка научният й ръководител бил силно развълнуван, когато споделил новината за ХеЛа клетките. „Ние тогава нищо не разбирахме”, сподели със съжаление Цуракова.

„Голямата ми цел беше да разкажа историята на едно семейство и как науката се обогатява на негов гръб. Тези учени, които са чели книгата, я одобряват. Разбирам отлично бойкота”, заяви дипломатично американската журналистка. Тя припомни, че повествованието започва през 1951 г., когато от бедната чернокожа жена са взети ракови клетки без нейно съгласие и това на близките й. Тя подчерта, че тогава е липсвала все още концепцията за информираното съгласие. „В много отношения книгата се превърна в разказ за Дебора, дъщерята на Хенриета. Тя е най-ощетената от смъртта на майка си. Всеки детайл в изследването е истина”, каза Склут и прочете откъс от книгата.

Тя е основала фондация в памет на Хенриета Лакс, чрез която се осигуряват университетски стипендии за нейните потомци. „Донорите са предимно хора, които са се излекували с лекарства, създадени с помощта на безсмъртните клетки на Хенриета Лакс. За съжаление, големите печеливши – фармацевтичните компании, досега не са направили дарения”, каза Ребека Склут.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …