Начало / Свят / В детските книги за Астерикс и Обеликс са причинени 704 мозъчни травми

В детските книги за Астерикс и Обеликс са причинени 704 мозъчни травми

Проучване показва, че галите ставали по-жестоки, след като пиeли от магическа течност

В детските книжки за известните гали Астерикс и Обеликс са причинени 704 мозъчни травми в 34-те издания, пише „Европейски журнал по неврохирургия”. В детайли проучването показва, че от 704-те жертви 698 са били мъже, а 63,9% са римляни. Най-голяма част от травмите са причинени от буйните гали, като само Астерикс и Обеликс са отговорни за 57,6% от тях. Римляните са наранили само 23-ма гали.

Според авторите на проучването носенето на шлем е било от решаващо значение. Макар повечето жертви да са били с предпазното средство, почти винаги то е било загубвано, преди да бъде получена травмата. Също така учените наблягат на факта, че след като са пили от магическата течност, която ги прави по-силни и по-бързи, галските войници са били много по-склонни към жестокост. Под такова състояние те са причинили травми на 83% от жертвите.

Книгите за Астерикс и Обеликс са преведени на 107 езици, включително на урду, арабски и латински . Първият комикс за Астерикс е създаден от френския художник Албер Юдерзо и писателя Рене Госини през 1959 г. От 1996 г. се присъжда награда на името на Госини за най-добър млад автор на комикси.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …